Daca sunt clienti care isi doresc indeparatrea tatuajelor dar care inca sunt ingrijorati de impactul laserului asupra pielii lor si se tem ca acesta poate lasa cicatrici, aceasta este o conceptie gresita, deoarece laserul nu provoaca cicatrici atunci cand tratamentul este facut sub supravegherea unui tehnician experimentat si autorizat!
Singura circumstanta cand tratamentul de indepartare tatuaje cu laser poate duce la cicatrici este atunci cand pacientul nu respecta instructiunile de ingrijire inainte sau dupa fiecare sedinta de tratament.
Iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa evitati orice vindecare neconforma dupa indepartarea tatuajelor cu laser.
1. Opteaza pentru tehnologia laser avansata in indepartarea tatuajelor sau pentru metoda adecvata de indepartare a tatuajelor (laser sau solutie)
Trebuie sa efectuați tratamentul cu un laser care sa foloseasca tehnologia laser de ultima generatie (laser Nd:YAG) si lungimea de unda cu eficienta maxima asupra culorilor din tatuaj: 1064 nm pentru culorile inchise, 542 nm pentru culorile de rosu, maro, portocaliu). Cel mai bun tratament de indepartare a tatuajelor implica utilizarea tehnologiei Q-Switched, tehnologiei Quallity-Switched care produce impulsuri intr-o singura nanosecunda, impulsuri extrem de exacte si precise in actiune. Laserul Nd:YAG Q-Switched lucreaza selectiv pe pigmentul de tatuaj fara a provoca vatamari tesuturilor din vecinatate. Energia laserului ajunge la pigmentul depus in straturile pielii pe care il indeparteaza eficient, ceea ce face ca laserul sa fie cea mai puternica metoda pentru indepartarea tatuajelor.
Atentie! sunt si tipuri de pigmenti (cei foarte deschisi la culoare, alb, galben, tip skin pentru cover, rosu cu multe paticule de oxizi) care nu pot fi eliminati cu laser ci se impune utilizarea uneia dintre solutiile chimice.
Insa, asa cu denumirea de ‘laser’ poate crea panica, si termenul de ‘chimic’ poate duce cu gandul la o metoda si o solutie agresiva cu pielea. Ambele metode de indeparatre tatuaje, laser si chimic, pot fi periculoase numai daca se aplica de operatori fara specializare si daca clientul nu respecta recomandarile specialistului in indepartarea tatuajelor laser & chimic.
Prin urmare, este esential sa va asigurati ca tehnicianul este specializat si autorizat in ambele metode de indepartare tatuaje pentru a putea aplica metoda potrivita, daca lucreaza cu un laser si solutii chimice adecvate si performante.
2. Urmati masurile de protectie necesare
- Pielea tratata trebuie protejata de conditii dure si substante iritante. Astfel, trebuie sa evitati apa timp de cel putin doua zile dupa sesiunea de tratament.
- Fiti bland in timp ce curatati pielea cu apa calduta. Nu utilizati geluri de dus parfumate sau alte tipuri de produse cosmetice pe zona lucrata, deoarece acestea pot provoca inflamatii si pot afecta procesul normal de vindecare. Asigurati-va ca va uscati usor pielea pentru a evita iritarea pielii sau dezlipirea crustelor.
- De asemenea, trebuie sa evitati exercitiile fizice riguroase timp de 2-3 zile, deoarece transpiratia excesiva poate impiedica procesul de vindecare.
- Consuma multe lichide sanatoase pentru a ramane hidratat si pentru a accelera vindecarea pielii.
3. Asigura-te ca ai un stil de viata sanatos
Majoritatea oamenilor nu acorda atentie sanatatii lor generale atunci cand sunt supusi indepartarii tatuajelor cu laser. Cu toate acestea, este vital sa se asigure o vindecare rapida a pielii tratate pentru a asigura succesul tratamentului cu laser.
Este necesar sa aveti un stil de viata sanatos, sa evitati fumatul si alcoolul, deoarece acestea pot incetini procesul de vindecare.
Alcoolul deshidrateaza si reduce capacitatea sistemului limfatic (rinichilor si a ficatului) de a elimina particulele de pigment care au fost fractionate de unda laser. Pe de alta parte, fumatul constrange vasele de sange si impiedica sistemul imunitar sa elimine particulele de pigment din organism. Puteti incepe sa faceti sport dupa cateva zile de la sedinta de indepartare pentru o accelerare a metabolosmului.
4. Este interzisa expunerea la soare
Protectia solara este extrem de semnificativa in timpul tratamentului de indepartare tatuaje laser, deoarece nivelul radiatiei ultraviolete provoaca rapid arsuri solare. Neprotejarea de soare este daunatoare pielii tratate cu laser si poate duce la arsuri si vezicule, care in cele din urma pot provoca cicatrici. Astfel, este interzisa expunerea directa a pielii tatuate la lumina soarelui, atat inainte, cat si dupa sedinte de indepartare cu laser.
Daca trebuie sa iesiti, trebuie sa va acoperiti cu haine de protectie si sa purtati o protectie solara cu SPF de 30 sau mai mult.
5. Evitati atingerea sau zgarierea zonei lucrate
Daca dezvoltati inflamatie, roseata, usturime si vezicule la cateva ore dupa tratament, nu va alarmati. Este obisnuit sa experimentati aceste simptome, deoarece inseamna ca sistemul imunitar lucreaza la vindecarea pielii. Cu toate acestea, nu trebuie sa atingeti sau sa zgariati zona sau sa incercati sa spargeti veziculele, deoarece aceste actiuni pot provoca cicatrici.
Pastrati pielea tratata curata si uscata si aplicati alte modalitati de ingrijire si vindecare numai la recomandarea specialistului. Lasati zona sa se vindece natural, fara sa o grabiti si lasati crustele sa cada in mod natural ca de pe orice alta rana de pe corp. De asemenea, nu radeti, nu epilati ceara sau cu alta metoda zona timp de doua saptamani pentru a permite continuarea procesului de reparare a pielii fara obstacole.